Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΖΩΑ – ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΖΩΗ


καντε κλικ εδω για να το διαβασετε σε htm μορφη

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται, τόσο στην πόλη της αθήνας αλλά και στις υπόλοιπες της ελλάδος, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα. Αυτό της μαζικής εξόντωσης –θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον όρο γενοκτονία- όλων των σκυλιών και γατιών, αδέσποτων ή μη, μη-ελεγχόμενης γενετικής προέλευσης. Το εγχείρημα στοχεύει σε πόλεις καθαρές από ελεύθερα ζώα –επι του παρόντος σκυλιά και γατιά- αλλά και στην εξάλειψη της πιθανότητας ύπαρξης άλλων τέτοιων ζώων. Μέσω της εξασφάλισης ότι όλα ανεξαιρέτως τα οικόσιτα ζώα θα προέρχονται από ειδικά ελεγχόμενες μονάδες αναπαραγωγής.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πρόσφατη ιστορική διαδρομή του εν λόγω εγχειρήματος μέχρι την παρούσα τελική –και αποτρόπαια- μορφή. Στα τέλη της της προηγούμενης δεκαετίας έγιναν προσπάθειες να περάσει ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε, ανάμεσα σε άλλα, την αιχμαλωσία όλων των αδέσποτων ζώων, τη θανάτωση όσων κρίνονταν επικίνδυνα κατά τη σύλληψη –λες και υπάρχει περίπτωση ένα ζώο να μην αντισταθεί κατά τη συλληψή του- και τον εγκλεισμό των υπολοίπων στα πάλαι ποτέ μπουντρούμια των φιλοζωικών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, μέχρι την υιοθεσία τους ή τη θανατωσή τους. Μετά από τις –αναμενόμενες;- αντιδράσεις επακολούθησε σιωπή και σπασμωδικές προσπάθειες αντιστροφής του κλίματος, όπως οι –μονίμως άδειες- ταίστρες του δήμ(ι)ου αθηναίων[1]. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το 2003 μεθοδεύτηκε προφανώς μια πολύ πιο συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της ελεύθερης ζωής. Ο νόμος 3170 του 2003 προβλέπει στείρωση όλων των αδέσποτων και όχι θανατωσή τους. Παράλληλα, επιβάλλει την τοποθέτηση τσιπ παρακολούθησης σε όλα τα οικόσιτα ζώα και απαγορεύει την κυκλοφορία ζώων χωρίς συνοδό.

Ο εν λόγω νόμος είχε μερικά σαφή πλεονεκτήματα. Αρχικά αντικατέστησε την απαρχαιωμένη βάρβαρη μέθοδο της θανατικής ποινής με την πιο μοντέρνα και –παρόλη τη φρίκη του άουσβιτς- πιο συναινετική μέθοδο της παλιάς ευγονικής[2]. Κατά δεύτερο λόγο εξασφάλισε τη συναίνεση όλου του συρφετού των επίσημων φιλοζωικών οργανώσεων, αριστερών δημοσιογράφων και των κτηνιάτρων –και όχι μόνο μέσω της άμεσης υπόσχεσης χρήματος από τις τοποθετήσεις τσιπ και τους ευνουχισμούς- οι οποίοι και ανέλαβαν όλη την προπαγάνδα της παλιάς ευγονικής. Και κυρίως με βασικό όπλο του τους ίδιους τους «φιλόζωους» μπορεί πλέον να ελπίζει στη διασπορά του ελέγχου σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα συντροφιάς. Το τσεκούρι του δήμιου δηλαδή αντικαταστάθηκε έντεχνα με το πανόπτικον.

Έτσι, σα να μη μας δίδαξε τίποτε ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, οι φιλοζωικές και οι διάφοροι αιμοσταγείς κτηνίατροι αναλαμβάνουν -ιδίοις χρήμασι;- να μας ενημερώσουν για τα πλεονεκτήματα του ευνουχισμού όχι μόνο για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και για τα ίδια τα οικόσιτα ζώα. Έτσι ώστε συντόμως ο καθένας που θέλει να συγκατοικήσει με ένα ζώο να είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει από κάποιο ελεγχόμενο σημείο πώλησης (αφού η αναπαραγωγή τους θα επιτρέπεται μόνο στα πλαίσια της παραγωγής, σε ειδικά κέντρα) και επιπρόσθετα το ζώο του να περιορίζεται πλήρως στα στεγανά του ρόλου του, αυτού της συντροφιάς. Στείρο, ελεγμένο, τσιπαρισμένο και πειθήνιο. Πλήρως υποβιβασμένο σε ένα ακόμη εμπόρευμα. Η ιδανική συντροφιά.

Ήδη σε πολλές πολιτείες της β.αμερικής όλα τα ζώα (αδέσποτα δεν υπάρχουν άλλωστε σχεδόν καθόλου) ακρωτηριάζονται δια νόμου από την ηλικία των 6 μηνών, όντας ακόμη σχεδόν μωρά δηλαδή. Το ίδιο ισχύει πρακτικά και σε μεγάλο μέρος της δυτικής κ βόρειας ευρώπης που τα σκυλιά και τα γατιά είναι ως επι το πλείστον προϊόντα αγοραπωλησίας και μόνο και φέρουν όλα τσιπ παρακολούθησης και στερούνται γεννητικών οργάνων – ένας δυσοίωνος συμβολισμός για το άμεσο μέλλον του ανθρώπινου συγκατοικού τους.

Δε μπορεί να διαφύγει της προσοχής μας, η αναπόφευκτη παρομοίωση με τους στείρους μεταλλαγμένους σπόρους της Monsanto που εξαναγκάζουν τον αγρότη τόσο στην αγορά καινούργιων σπόρων κάθε χρονιά, όσο και στην εξαρτησή του από τις πολυεθνικές, αλλά και στην εξάλειψη ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλλιών. Καθόλου παράξενο: αφού τόσο οι «φιλόζωοι» όσο και οι γενετιστές των τεράστιων πολυεθνικών τύπου Monsanto, Novartis προπαγανδίζουν το ίδιο ιδεολόγημα της ευγονικής και αμφότεροι δηλώνουν πως κινητρό τους είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής. Μέσω του αφανισμού της.

Αυτή η τελική λύση που προωθείται για τα ζώα της πόλης συμβαδίζει επίσης πλήρως με το ιδεολόγημα του ελέγχου που διέπει τη σχέση ανθρώπου-φυσικού κόσμου. Ιδεολόγημα που αποκαλύφθηκε σε όλη του τη φρίκη στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Τότε αυτό που εκφράστηκε μέσω μεγάλης μερίδας των μμε αλλά και –αναπόφευκτα- διάφορων πληρωμένων ή μη, «ειδικών», ήταν ή άποψη ότι τα δάση καταστρέφονται γιατί δε φροντίζονται. Παρόλο που τα δάση που κάηκαν και καίγονται συχνότερα είναι ακριβώς αυτά που είναι ελεγχόμενα ή στα σχέδια ελέγχου, ενώ αυτά που έχουν παρατηθεί στην ησυχία τους χαίρουν άκρας υγείας, το ιδεολόγημα του ελέγχου, θέλει το φυσικό κόσμο να καταρρέει κάτω από το βάρος της ίδιας του της φύσης με μόνη διέξοδο σωτηρίας την ανθρώπινη παρέμβαση. Απο την αραίωση των δασών της καλιφόρνια, μέχρι την αντικατάσταση του πεύκου με ξενόφερτα είδη, όλα τα σχέδια σωτηρίας προέβλεπαν εξόντωση, έλεγχο και δομική αλλαγή. Κάνοντας κάποιον να αναρωτιέται εύλογα πως και κατάφερε να υπάρχει ζωή τόσα χρόνια πριν την εμφάνιση της επιστήμης γενικά και της βιοτεχνολογίας ειδικά.

Αυτή η προσπάθεια καθολικής κανονικοποίησης της ζωής, απαιτεί την εξόντωση ή την εξημέρωση της άγριας συνθήκης. Ο φυσικός κόσμος καλό είναι να περιορίζεται σε πάρκα, ή περιφραγμένους ελεγχόμενους δρυμούς (ίσως και με είσοδο, όπως δρομολογείται για την προσφάτως καμένη πάρνηθα) και τα ζώα της πόλης αυστηρά περιορισμένα στο ρόλο του οικιακού μπιμπελό. Η άγρια συνθήκη πρέπει να εκριζωθεί, το ζωικό πρέπει να πραγμοποιηθεί (να γίνει δηλαδή προιόν) και να κανονικοποιηθεί. Αυτό είναι το ζητούμενο του ιδεολογήματος του ελέγχου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι σε αναλογία με τα υπουργεία αμύνης (αντί για υπουργεία πολέμου) ή περιβάλλοντος (αντί για λεηλασίας της φύσης) έτσι και η Φιλοζωική Αθηνών π.χ. τελούσε μέχρι και το ΄90 το ρόλο του μπόγια. Αιχμαλώτιζε τα αδέσποτα, τα φυλάκιζε σε άθλιες συνθήκες και τα μετά από 2 μήνες τα σκότωνε. Παράλληλα όμως, έχουν εμφανιστεί δεκάδες άλλες οργανώσεις φιλόζωων που απαρτίζονται από ανθρώπους με ευαισθησίες για τα ζώα. Η εξήγηση για την ενεργή συμμετοχή τους σ΄αυτό το σχέδιο εξόντωσης, θα χρειαστεί μια βαθιά βουτιά στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας.

Κομβικό σημείο στην ιδεολογική θωράκιση κάθε φιλόζωου (ή φιλάνθρωπου) είναι ο πόνος και η αποφυγή του. Όπως οι ναζί επικαλέστηκαν τη φιλανθρωπία του πολιτισμένου κόσμου για το πρόγραμμα στείρωσης των διανοητικά καθυστερημένων (αφού αυτοί υπέφεραν και βασανιζόντουσαν οι κακόμοιροι) έτσι και οι φιλόζωοι ευελπιστούν ότι το νυστέρι του χασάπη-κτηνίατρου θα τους σώσει από θέαμα των πατημένων ζώων στο δρόμο ή των παρατημένων σε πλαστικές σακκούλες. Πρόκειται για μια πλήρη αναστροφή της λογικής που παράγεται κυρίως απο ίσα ποσά υποκρισίας και αδυναμίας για οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής. Αντι λοιπόν κάποιος να απαιτήσει εύλογα καλύτερες συνθήκες ζωής για τους διανοητικά καθυστερημένους ή για τα αδέσποτα, θεωρεί τις αιτίες που τους κάνει να δυστυχούν ως φυσικές και αμετάβλητες και προτιμά να τους εξαφανίσει ως συνθήκη, ως ύπαρξη, για να μην πληγώνονται οι ευαισθησίες του.

Παράλληλα υπονοείται ότι η ζωή οφείλει να είναι πλήρως καθαρή από κάθε υποψία πόνου, αίματος, δυστυχίας, πείνας. Μιας ζωής αποστειρωμένης, που δε λερώνει τα χαλιά ούτε ευαίσθητους ψυχισμούς, ενός θανάτου με άλλα λόγια, με ζωικά χαρακτηριστικά. Και δεν είναι τυχαίο που στην υποτιθέμενη δυστυχία (των ομοφυλόφιλων, των τσιγγάνων της Ινδιανάπολις, των διανοητικά καθυστερημένων) στηρίχτηκαν τα περισσότερα μέχρι τώρα σχέδια μαζικής εξόντωσης μέσω ευγονικής.

Επιπρόσθετα, κεντρικό ρόλο στην ψυχολογία πολλών από αυτούς που απαρτίζουν τα φιλο-(ζωικά ή ανθρώπινα) κινήματα είναι η ανάγκη επιβεβαίωσης του ρόλου τους ως σωτήρα. Έτσι, σε πείσμα τόσων και τόσων ζώων που έζησαν και ζουν ευτυχισμένα ελεύθερα στην πόλη, κατασκευάζεται η εικόνα του αδέσποτου με το μονίμως θλιμμένο βλέμα, που λιμοκτονεί και κρυώνει και παρακαλάει τον καθένα να το σπιτώσει (και να το απαλλάξει από τις γενετήσιες ορμές που το τυραννούν). Ούτως η άλλως η ελεύθερη ύπαρξη, κατασυκοφαντείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο ψευδής Χομπεσιανός μύθος για τους μη-πολιτισμένους ανθρώπους που μαστίζονται από τη σπάνη, όντας διαρκώς στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, στη φιλοζωία μεταφράζεται σε αποστεωμένα σκυλιά και γάτες που δεν ξεπερνούν τα δυο χρόνια επιβίωσης στους δρόμους.

Αναμφίβολα, η ζωή ενός αδέσποτου σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου εύκολη. Πέρα από την ούτως ή άλλως περιορισμένη ποσότητα τροφής έχουν να αντιμετωπίσουν και όλους τους ανώμαλους (απλούς ιδιώτες ή έμμισθους δημοτικούς υπαλλήλους) που έχουν ως χόμπυ να γεμίζουν δρόμους και πλατείες με δηλητηριασμένη με φυτοφάρμακο τροφή, ή και όσους έχουν μάθει να θεωρούν τα ζώα και το φυσικό κόσμο, ως πράγμα, ως ένα χαμηλού κόστους προιόν ή αντικείμενο προς εκμετάλλευση και είθισται να παρατάνε τα κουτάβια στα σκουπίδια ή να βασανίζουν μεμονωμένα ζώα. Και βεβαίως τους φιλόζωους, που αντι να προσπαθήσουν να αντισταθούν σ΄όλους τους παραπάνω, προτιμούν να συναινέσουν στην εξαλειψή τους.

Οι φιλόζωοι αγνοούν σκυλιά όπως ο σκάμπυ, ο καραμανλής ή ο κανέλος που έζησαν ευτυχισμένα και ελεύθερα μέχρι και 20 ετών. Όπως επίσης και τα αναρίθμητα οικόσιτα σκυλιά που αγάπησαν το δρόμο και την αλητεία όσο και τους ανθρώπους τους, ή τα αδέσποτα που ενώ τους προσφέρθηκε σπίτι υπερασπίστηκαν –με τα ίδια τους τα δόντια- το δικαιωμά τους στην αλητεία.

Η αγάπη είναι άλλωστε αμφιλεγόμενο συναίσθημα. Και πολύ συχνά αναιρεί την ελευθερία και την πιθανότητα αυτονομίας του αντικειμενού της. Περίπτωση δυστυχώς πολύ συχνή στη φιλοζωία.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Ποικίλλουν: από καθαρή βλακεία μέχρι ύπουλη ευγονική προπαγάνδα. Παρακάτω παραθέτω κατά γράμμα, απόψεις που εκφράστηκαν από τον κτηνίατρο Κουκουζέλη και τη διευθύντρια του ΚΠΑΖ (Κέντρου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) Ελεν Γουίν θεωρώντας τες αντιπροσωπευτικές.

-Το σεξ για τα ζώα είναι μόνο ορμονική ανάγκη και όχι ευχαρίστηση.

(Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για τους ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης γενικά προέρχεται από ικανοποίηση ορμονικών και βιολογικών καθαρά αναγκών. Το βλέμμα όσων σκυλιών έχω δει επι τω έργω πάντως, μαρτυρά ανείπωτη ευχαρίστηση.)

-Η στείρωση δεν αποτελεί παρέμβαση στη φύση του ζώου.

(Δεν αξίζει σχολιασμού).

-Η στείρωση δεν κάνει ένα ζώο παχύ ή τεμπέλικο.

(Ανεπαίσχυντο ψέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευνουχισμένων ζώων παχαίνουν, χαρακτηρίζονται από μειωμένη επιθυμία για περιπλάνηση και παιχνίδι και από γενική βαρυθυμία. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τους ανθρώπους, οι ευνούχοι ήταν χαρακτηριστικά παχείς, για τους ευνουχισμένους κτηνίατρους δυστυχώς δεν έχουμε επαρκή δεδομένα.)

-Σε 6 χρόνια ένας θηλυκός σκύλος και οι απόγονοί του μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία 67.000 κουταβιών. Σε μόλις 7 χρόνια μια γάτα και τα γατάκια της μπορούν να παραγάγουν 420.000 απογόνους.

(Με άλλα λόγια: θα μας πνίξουν τα ζώα. Κι αναρωτιέται κανείς, πως πολλά ελληνικά νησιά όπου οι γάτες δεν είναι και τόσο υπο διωγμό όπως τα σκυλιά, δεν έχουν πλημμυρίσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια από αιλουροειδή. Η βλακεία του άνω επιχειρήματος δεν είναι τόσο στα εξωπραγματικά νούμερα που δίνει, αλλά στο ότι αγνοεί μια βασική περιβαλλοντική αρχή: την προσαρμογή ενός πληθυσμού στους περιορισμούς του περιβάλλοντος. Ένας πληθυσμός δηλαδή αναπτύσσεται όσο του επιτρέπει το περιβάλλον του, τόσο μέσω φυσικών πόρων όσο και φυσικών εχθρών. Γι΄αυτό και στον ελεύθερο φυσικό κόσμο –με ελάχιστες εξαιρέσεις ιδιαίτερα διαταραγμένων περιβαλλόντων- δεν έχουμε ποτέ εκατομμύρια αλεπούδων, ούτε εκατομμύρια λαγών σε μια περιοχή. Με δεδομένη τη δυσκολία εύρεσης τροφής στην πόλη ειδικά για τα σκυλιά, τα περιθώρια ανάπτυξης του πληθυσμού τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Άλλωστε πότε είχε κάποια πόλη πρόβλημα υπερβολικού πληθυσμού γατιών ή σκυλιών;)

-Η στείρωση εξαλείφει τη δημιουργία καρκίνου των όρχεων και μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.

(Σωστά. Με τον ίδιο τρόπο που ο ακρωτηριασμός του ποδιού εξαλείφει τον κίνδυνο μηνίσκου. Αναμφίβολα στο top 10 των πλέον ηλίθιων επιχειρημάτων όλων των εποχών.

Πάντως μεταξύ άλλων η στείρωση ενδέχεται να προκαλέσει: διάφορες μορφές καρκίνου, ακράτεια, διαταραχές του θυρεοειδή και συμπεριφοριακές διαταραχές που συχνά περιλαμβάνουν πέρα από απάθεια και υπερβολική επιθετικότητα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα πιο κοινά. Αλλά ΚΑΝΕΙΣ φιλοζωικός σύλλογος δεν τα αναφέρει.)

-Ο σκύλος μου ή η γάτα μου θα είναι καλύτερα κατοικίδια μετά την στείρωση. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων … η τάση του ζώου για περιπλάνηση μειώνεται έως και 90%.

(Εχει δηλαδή λιγότερες ανάγκες για βόλτα, δεν πρόκειται να σας φέρει σε αμηχανία μπροστά σε κόσμο με την επίδειξη των σεξουαλικών του ορμών, γενικά θα είναι το τέλειο μπιμπελό. Και ως γνωστόν, η πεμπτουσία της γάτας και του σκύλου, είναι να είναι καλά κατοικίδια. Αν το βαλσαμώνατε βέβαια θα΄ταν ακόμη καλύτερα.

Η ζωή άλλωστε του σκυλιού ή γατιού έχει μόνο οικονομική αξία, ως κατοικίδιο δηλαδή.)

Παράλληλα, στα φιλοζωικά επιχειρήματα υπερ της στείρωσης, εισάγονται έντεχνα και οι περιπτώσεις δικαιολογημένης στείρωσης. Όταν π.χ. ένα θηλυκό ζώο έχει γεννήσει επανειλημμένα, όταν είναι εξασθενημένο ή άρρωστο και μια γέννα είναι πιθανόν να το εξοντώσει, όταν υπάρχει κάποια αναπαραγωγική ασθένεια κτλ Μια εξαίρεση δηλαδή στρεβλώνεται και διογκώνεται ώστε να γίνει κανόνας.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν τρόποι στείρωσης στα σκυλιά, χωρίς τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και χωρίς απώλεια των ορμών τους ή της ικανότητας για ερωτική συνεύρεση. Ωστόσο, στην ελλάδα τουλάχιστον αυτή η μέθοδος δε χρησιμοποιείται παρά σπάνια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στείρωση σημαίνει, αφαίρεση των όρχεων ή της μήτρας.

Αυτά που οι φιλοζωικές και οι κτηνίατροι βεβαίως αποφεύγουν να αναρωτηθούν είναι:

-Τι θα γίνει με τα άλλα άγρια ζώα της πόλης, τις κατσαρίδες και τα ποντίκια, άμα μειώσουμε τους φυσικούς εχθρούς τους;

-Αν το αποτρόπαιο σχεδιό τους πετύχει και ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος ένα ζώο για συντροφιά, θα είναι να το αγοράσει, σε τι συνθήκες θα ζουν τα ζώα μέχρι να αγοραστούν; Και τι θα συμβαίνει με αυτά που δεν αγοράζονται;


Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

«Δεν είναι πλέον ανθρώπινα όντα, είναι ζώα. Τουτέστιν, δεν έχουμε να εκτελέσουμε ένα ανθρωπιστικό καθήκον, αλλά ένα χειρουργικό.»

Goebells, απόσπασμα από το ημερολόγιό του, αναφερόμενος σε επίσκεψη σε εβραϊκό γκέττο.

H γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την –ανθρωπιστική- θανάτωση πειραματόζωων, πριν αποτελέσει το σύμβολο μιας νέας εποχής (στο σβέρκο της παλιάς). Η πρώτη λωρίδα παραγωγής, ο πρόδρομος του φορντικού μοντέλου παραγωγής, δεν ήταν στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά στα σφαγεία του σικάγο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η καλλιέργεια της γης και η εξημέρωση των ζώων, προηγήθηκε της εξημέρωσης της ίδιας την ανθρώπινης φύσης. Και η αγγλία, που πρωτοστάτησε στην τοποθέτηση τσιπ παρακολούθησης σε ζώα, είναι επίσης και η πρώτη χώρα στην οποία τοποθετήθηκε τσιπ παρακολούθησης σε άνθρωπο (σε μια ανήλικη κοπέλα).

Ο φυσικός κόσμος αποτελεί άλλωστε συχνά το παράδειγμα πάνω στο οποίο ορίζεται η ανθρώπινη φύση. Η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου συνδέθηκε άμεσα με την ευγονική και ο δαρβινισμός ενέπνευσε τον κοινωνικό δαρβινισμό. Τις πρακτικές και τα σαθρά ιδεολογήματα του οποίου αντιγράφει η παρούσα φιλοζωική σταυροφορία εξόντωσης.

«Ένα άουσβιτζ ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτάζει ένα σφαγείο και σκέφτεται:δεν είναι παρά ζώα», είχε γράψει ο Adorno. Όση σκληρότητα δέχονται τα ζώα, τόση θα δεχτούν και τα μέλη της ανθρωπότητας που σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές θα στερηθούν την ανθρωπινή τους ιδιότητα: οι εβραίοι στη ναζιστική γερμανία, οι μαύροι δούλοι και οι αυτόχθονες της αμερικής, οι αβορίγινες στην αυστραλία (οι οποίοι θεωρόντουσαν θηράματα από τους εγγλέζους). Τα παιδιά, οι γυναίκες, οι άστεγοι, οι φτωχοί, οι αντιφρονούντες, οι γενετικά διαφορετικοί, όλοι είναι εν δυνάμει Άλλοι. Άνθρωποι χωρίς την ανθρώπινη ιδιότητα, όντα σε αποκλεισμό, κάτοχοι μόνο της ζωικής τους ιδιότητας.

Η σχέση ανθρώπου-φυσικού κόσμου είναι αμφίδρομη, η επέμβαση σε ένα από τους δυο εταίρους, θα αλλάξει αναπόφευκτα και τον άλλον. Με άλλα λόγια: δε γίνεται να ικανοποιήσουμε το αίτημα της ανθρώπινης ελευθερίας σε ένα φυσικό κόσμο υπο πλήρη έλεγχο και καταναγκασμό. Η ζωή σε μια πόλη όπου οι παραδοσιακοί ζωικοί σύντροφοι του ανθρώπου, οι γάτες και οι σκύλοι, έχουν υποβιβαστεί σε στείρα μπιμπελό, προσφέρει ένα ιδανικό παράδειγμα για την κανονικοποίηση του ανθρώπου.

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Αποτελεί ίσως κοινοτυπία, ότι το έσχατο εμπόρευμα του καπιταλισμού είναι η ίδια η ανθρώπινη συνθήκη, η βιολογική-ζωική δηλαδή ανθρώπινη υπόσταση. Όπως και οποιοδήποτε συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων δε μπορεί παρά να συναντήσει τη συζήτηση για τη «γυμνή» ζωή – δηλαδή την απογυμνωμένη από την πολιτική της υπόσταση ζωή- και τα δικαιωματά της.

Η βιοτεχνολογία δίνει νέες δυνατότητες εισβολής στο ζωικό πεδίο και μεταλλαξής του. Το πατεντάρισμα ζωικών, φυτικών και ανθρώπινων γονιδίων συμβαδίζει με τη μετάλλαξη των οργανισμών σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς. Και η δοξασία που στηρίζει ηθικά όλη αυτή τη συσσώρευση ζωικότητας στα εργαστήρια και της μεταχειρισής της ως προιόν, είναι ότι η ανθρώπινη παρέμβαση παράγει καλύτερη, πιο λειτουργική ζωή.

Όταν ο κτηνίατρος κουκουζέλης υποστηρίζει ότι με τη στείρωση εξαλείφονται «το άγχος και οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης και της γέννας» και η φιλοζωική χαλανδρίου διατείνεται, κανοντάς μας να ανατριχιάσουμε, ότι «η στείρωση των ζώων είναι προς όφελος τους… γάτες-σκύλοι στο χωριό, επίσης δικαιούνται τη στείρωση», ή δασολόγοι ευαγγελίζονται ορθολογικοποιημένα μεσογειακά δάση με κέδρους, βρωμοκαρυδιές και ευκάλυπτους αντί για πεύκα και έλατα, ουσιαστικά αναμασούν την κυρίαρχη υπόσχεση της βιοτεχνολογίας. Ότι η επιστημονική παρέμβαση θα απαλλάξει τη ζωή από τα λάθη και τους ανορθολογισμούς της φύσης (σεξ και εγκυμοσύνη π.χ.), θα την κάνει πιο ασφαλή, πιο λειτουργική. Απαλλαγμένη από τα άχρηστα ζωικά της βάρη, θα εξυψωθεί στη σφαίρα του πραγματικού, της αγοράς με άλλα λόγια.

Με την ίδια ευκολία που ένας συρφετός από φιλόζωους, κτηνίατρους και αριστερούς δημοσιογράφους (βλ. ελευθεροτυπία) αποφασίζει ότι για τα γατιά και τα σκυλιά η ικανότητα αναπαραγωγής είναι ένα βάρος από το οποίο οφείλουμε να τα απαλλάξουμε, η εξουσία αποκτά πρόσβαση και λόγο για τις προσωπικές μας συνήθειες και τη βιολογική μας υπόσταση – το κάπνισμα απαγορεύεται, αμφιλεγόμενοι εμβολιασμοί, όπως αυτός για τον HPV, επιβάλλονται, οι οποιεσδήποτε γενετικές ατέλειες ανιχνεύονται και οι φορείς τους αποκλείονται, οι αποκλίνουσες συμπεριφορές κανονικοποιούνται σε ιδρύματα και ψυχιατρεία

Η «γυμνή» ζωή, εκτίθεται στα διψασμένα για πορνογραφία βλέμματα των επιστημόνων στα εργαστήρια. Και μετατρεπόμενη σε κάτι που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί, χάνει την ίδια τη ζωικοτητά της. Και η συζήτηση για τα δικαιώματα τόσο των ζώων, όσο και της ζωής χωρίς πολιτική υπόσταση, δεν έχει πλέον παρά ένα θέμα: το δικαίωμα της ίδιας της ύπαρξης της ζωικότητας, ως φυσικής συνθήκης.


ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ

Το πώς άξαφνα η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών φορέων και ένα μεγάλο μέρος της «προοδευτικής» δημοσιογραφίας, στηρίζει με τόσο πάθος ένα κατεξοχήν ναζιστικό ιδεολόγημα γεννά πολλά ερωτήματα. Και δίνει την εντύπωση πληρωμένων απόψεων και μυστικών συμφωνιών. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι μάλλον αρκετά πιο περίπλοκα. Αναμφίβολα ένα μέρος των απόψεων είναι κατευθυνόμενες ή πληρωμένες –έμμεσα ή άμεσα. Τα οικονομικά οφέλη άλλωστε από τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά κυρίως από την προοπτική της πώλησης ως μόνη μέθοδο απόκτησης οικόσιτου ζώου είναι πραγματικά τεράστια. Και το ηθικό ανάστημα του ιατρικού κόσμου που νομιμοποιεί την ευγονική, έχει ιστορικά αποδειχτεί εξαιρετικά μικρό σε σχέση με το αυτό μιας παχυλής –και αφορολόγητης- αμοιβής.

Αλλά βέβαια δεν απαιτείται καν ο πειθαναγκασμός ή χρηματισμός για την επίτευξη μιας ομοφωνίας. Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις κυριαρχίας ενός ιδεολογήματος, οι τεχνικές είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένες. Αρχικά χρειάζονται μερικοί επιστήμονες να υπερασπιστούν το ιδεολόγημα και μερικοί οργανισμοί που θα αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν την έρευνά του και κυρίως να μην χρηματοδοτήσουν κάθε αντίθετη έρευνα. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο αριθμός αυτών που θα ρισκάρουν χρήματα και κύρος για να υποστηρίξουν την αντίθετη άποψη. Και κάθε ιδεολόγημα, έχει και τη δικιά του αδράνεια (κάτι σαν θέληση για επιβίωση έναντι των άλλων ιδεολογημάτων[3]) και όταν εγκαθιδρυθεί ως κυρίαρχη ιδεολογία οι άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων- τείνουν να το παίρνουν ως δεδομένο. Μ΄αυτόν τον τρόπο κατέφεραν και επιβίωσαν αναρίθμητα μυθεύματα στην ιστορία της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης.

Για παράδειγμα: ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός επιφανών γιατρών και με πλήθος δημοσιεύσεων μάλιστα, διαβεβαίωνε, καθ΄όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ότι ο αυνανισμός είναι η κύρια αιτία αναρίθμητων εκφυλιστικών ασθενειών, οστεοπόρωσης, ραχίτιδας, φυματίωσης, τύφλωσης ακόμα και θανάτου. Κάτι τόσο παράλογο και εύκολα διαψεύσιμο από την καθημερινή εμπειρία, κατάφερε να επιβιώσει ως κυρίαρχη ιατρική άποψη για σχεδόν 100 χρόνια, στην εποχή του διαφωτισμού. Ίσως κάποιοι εκ των επιφανών αυτών επιστημόνων, να είχαν το ιδεολογικό κίνητρο του ελέγχου της σεξουαλικότητας. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αράδιαζε αυτά τα βρωμερά ψέματα λειτουργώντας απλά με ασφάλεια στα στεγανά της κατεστημένης ιατρικής άποψης.

Όσον αφορά τους κτηνίατρους πιο συγκεκριμένα, έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε μια άλλη, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, συναίνεση. Αυτή του ότι η καλύτερη και πιο ταιριαστή τροφή για τα σκυλιά και τα γατιά είναι η βιομηχανικά παρασκευασμένη ξηρά τροφή. Και όχι μόνο αυτό αλλά τα παραδοσιακά σπιτικά αποφάγια, κόκκαλα και ψάρια είναι μάλιστα επικίνδυνα. Ενάντια σε κάθε λογική, οι κτηνίατροι σύσσωμοι υποστηρίζουν ότι για χιλιάδες χρόνια τα ζώα τρέφονταν λάθος (είναι να απορείς που υπάρχουν ακόμη ζώα) και μάλιστα τις σωστές απαντήσεις τις έχει η κατεξοχήν ένοχη για διατροφικά σκάνδαλα, βιομηχανία. Παρά τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλούνται στα ζώα από την ξηρά τροφή (ουρολογικά προβλήματα στα γατιά, απώλεια δοντιών στα σκυλιά, αρθριτικά κτλ), παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες οικόσιτων ζώων που πεθάναν τα τελευταία 10 χρόνια στην αμερική από την –εμπλουτισμένη με μελανίνη- ξηρά τροφή, οι κτηνίατροι συνεχίζουν να εμμένουν σ΄αυτή την άποψη.

Ο κτηνίατρος όμως δεν είναι και διαιτολόγος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας κτηνίατρος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και όταν όλα τα διατροφικά συνέδρια στα οποία καλείται να συμμετάσχει, διοργανώνονται από την Purina π.χ. ή τη Friskies και όταν διάφορα δώρα και «δωρεάν δείγματα» διακινούνται στα πλαίσια της επιστημονικής δεοντολογίας, γιατί κάποιος κτηνίατρος να ρισκάρει το κύρος του υποστηρίζοντας κάτι αντίθετο; Τα δικά του σκυλιά βέβαια, αν έχει, θα τα ταΐσει με μαγειρεμένο φαγητό ή αποφάγια.

Η επιστημονική –άρα και αυτομάτως- έγκυρη προπαγάνδα βρίσκει στις ιδιαιτερότητες της φιλοζωικής ψυχοπαθολογίας πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία της παρούσας ευγονικής σταυροφορίας. Που παρασέρνει στη δολοφονική της αποστολή και ανθρώπους με ένα κάπως συγκεχυμένο και γενικό ενδιαφέρον για το θέμα των ζώων. Όταν βομβαρδίζεσαι από παντού με μια προπαγάνδα που τη συνυπογράφουν τόσο οι φιλόζωοι όσο και μεγάλο μέρος των επιστημόνων δε μπορείς παρά να συμφωνήσεις. Ας αγωνιστούμε λοιπόν για να χαρίσουμε στα κακόμοιρα τα ζώα το θείο δώρο του χειρουργικού νυστεριού.


ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ

Αντίθετα με τα γατιά, που ευτυχώς για διάφορους λόγους αιχμαλωτίζονται πιο δύσκολα, τα σκυλιά αντιμετωπίζουν πολύ πιο άμεσο κίνδυνο εξαφανισής τους ως είδος και αντικαταστασής τους με στείρα καθαρόαιμα εργαστηριακά κατασκευάσματα. Η αθήνα, απαλλαγμένη από τα αδέσποτα που μας συντρόφεψαν σε τόσες βόλτες, απάλυναν τόσες μοναξιές ηλικιωμένων ανθρώπων και ομόρφυναν τις περιπλανήσεις μας, που ενέπνευσαν τόσες όμορφες ιστορίες και μύθους στο αστικό πεδίο, θα βάλει πλώρη για περαιτέρω αποστείρωση. Το επιτυχημένο παράδειγμα της εξόντωσης ενός είδους θα δώσει έμπνευση για την εκκαθάριση από τους φτωχούς μετανάστες, τα πρεζάκια, τους καταληψίες, από όσους επιμένουν ακόμη να περιπλανούνται ελεύθεροι. Το ναζιστικό ιδεολόγημα της καθαρότητας, που εξόντωσε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπων στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, θριαμβεύοντας θα δημιουργήσει μια πόλη εφιαλτική, αποστειρωμένη, εχθρική για τη ζωή. Φτιαγμένη μόνο για εμπορεύματα και όχι για ανθρώπους.

Το μοναδικό μας όπλο απέναντι σ΄αυτή την αναβίωση του ναζισμού, είναι ότι αυτή η επιχείρηση από τη φύση της δε μπορεί να κρατηθεί κρυφή. Είναι δηλαδή αναγκασμένη να απαντήσει και να αποκαλυφθεί σε μια δημόσια διαδικασία κριτικής. Η δημοσιοποίηση του θέματος με άλλα λόγια, τόσο μέσω εκδηλώσεων, όσο και μέσω κειμένων και ηλεκτρονικών αναρτήσεων, αποστολής μέηλ στις διευθύνσεις φιλοζωικών οργανώσεων και κτηνιάτρων, θα εξαναγκάσει την ευγονική ιδεολογία να αποκαλύψει τους στόχους της.

Άλλωστε, σε αντίθεση με τις εκάστοτε δημοτικές επιχειρήσεις δηλητηρίασης (φολιάσματος), τα αδέσποτα αιχμαλωτίζονται με διαδικασίες νόμιμες, άρα φανερές και άμεσα αναστρέψιμες. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα βανάκια από τους φιλόζωους μπόγιες έχουν λάστιχα που όπως όλα τα λάστιχα υπόκεινται σε διαδικασίες (δολιο)φθοράς και οι ίδιοι οι μπόγιες έχουν σωματικές ακεραιότητες που είναι συμφέρον τους να προφυλάξουν. Όσο για τις φιλοζωικές και τους κτηνίατρους προπαγανδιστές της ευγονικής, έχουν γραφεία και σπίτια που δεν είναι όλα τους ασφαλισμένα.

Αν η μοίρα που επιφυλάσσει η εποχή μας στον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου» είναι η εξοντωσή του ως είδος, ποια θα είναι άραγε η μοίρα για τον ίδιο τον άνθρωπο;



[1] Και οι μαζικές επιχειρήσεις δηλητηρίασης, όπως των σκυλιών στην ευελπίδων και σκυλιών και γατιών στο φιλοπάππου, αμέσως με το που ανέλαβε δήμαρχος αθηναίων η μπακογιάννη, και αναρίθμητων σκυλιών, γατιών σε διάφορες γειτονιές της πόλης στη διάρκεια της ολυμπιάδας του 2004.


[2] Η παλιά ευγονική ξεκίνησε με τις στειρώσεις «εγκληματιών» κατά το 19ο και 20ο αιώνα κυρίως στην αμερική και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ως μέσο γενοκτονίας το 1907 στην Ινδιανάπολη των ΕΠΑ, στη «φυλή του Ισμαήλ», ένα νομαδικό φύλλο που περιελάμβανε στις τάξεις του γηγενείς αμερικάνους, απελεύθερους μαύρους και λευκούς παρίες. Εφτασε στην ιστορική της κορύφωση, στο ναζισμό στη γερμανία του ΄30 και ΄40. Μετά την ήττα του ναζισμού, έπεσε σε ανυποληψία, για να ανασυρθεί προσφάτως ως «νέα ευγονική». Εκεί που η παλιά ευγονική είχε ένα ρόλο κατασταλτικό, η νέα ευγονική ευαγγελίζεται την βελτιστοποίηση των ζωικών συστημάτων στα οποία παρεμβαίνει. Είναι αξιοσημείωτο, ότι στο εν λόγω θέμα, τα επιχειρήματα που ξεθάβονται είναι ξεκάθαρα της παλιάς ευγονικής.

[3] Ο βιολόγος Ρ. Ντώκινς χρησιμοποιεί τον όρο meme για να περιγράψει τις ιδέες ή ιδεολογήματα, που ως ιοί, κυριεύουν τον άνθρωπο και επιδεικνύουν ζωικά χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να διαιωνίσουν την υπαρξή τους σε βάρος άλλων ιδεών ή ιδεολογημάτων.





42 σχόλια:

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μα καλά, από τι 5 Δεκέμβρη δεν έχει περάσει άνθρωπος από εδώ; Εγώ περίμενα να δω δεκάδες σχόλια σε ένα τόσο ενδιαφέρον και προκλητικό άρθρο, και ομολογώ ότι περίμενα κυρίως αντιρρήσεις από κλασσικούς φιλόζωους.

Φίλε μου συμφωνώ μαζί σου επί της αρχής.

Τα πεταμένα στο δρόμο κουτάβια και τα γατιά στις σκουπιδοσακούλες δεν οφείλονται στην ύπαρξη αδέσποτων αλλά στην ύπαρξη κατοικίδιων και στην ανευθυνότητα των ιδιοκτητών τους. Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα και η πηγή των περισσότερων αδέσποτων.

Εγώ είμαι αντίθετη στην ιδέα του κατοικίδιου. Το συζητώ το θέμα, αλλά κατά βάση το θεωρώ αρρωστημένο, ιδίως έτσι όπως γίνεται σήμερα. Είναι τελείως διαφορετικό να ταΐζεις μια γάτα στην αυλή ή να βάζεις σπόρους για τα πουλάκια στο μπαλκόνι από το να μαντρώνεις τη γάτα στο διαμέρισμα, στερημένη από την επαφή με τα άτομα του είδους της, από την ελευθερία κίνησης, από τη σεξουλική ζωή, και να χώνεις την καρδερίνα σε ένα κλουβί σαράντα πόντους. Είναι τελείως διαφορετικό να κερδίσεις τη φιλία ενός αλόγου που ζει ελεύθερο στο λιβάδι από το να σπάσεις τον τσαμπουκά ενός πουλαριού δεμένου και τρομοκρατημένου μέχρι να το "εξημερώσεις".

Και φυσικά δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα αν ο σκύλος "διάλεξε" να ζει με τον άνθρωπο.

earth liberation είπε...

φτιάξαμε αυτό το μπλογκ στις 5 δεκέμβρη και στις 6 δεκέμβρη το αφήσαμε για λίγο στην άκρη. τώρα σιγά σιγά το ξαναπιάνουμε.
ανοίγεις μεγάλο θέμα με τα κατοικίδια. η εξημέρωση (η ακρογωνιαία λίθος του πολιτισμού) εμπεριέχει κατεξοχήν βία και καταναγκασμό. και όταν μιλάμε για συγκατοίκηση με ένα ζώο, εννοούμε ότι το ζωό πρέπει να προσαρμοστεί στο ανθρώπινο περιβάλλον. σε ένα μεγάλο ή μικρότερο βαθμό δηλαδή, ανάλογα με το ποιον του ανθρώπου, να εξημερωθεί.
η συγκατοίικηση ωστόσο μέ ένα άλλο είδος ενδέχεται να αποδειχτεί όμορφη και για τα δυο είδη καθώς τόσο το ζώο, όσο και ο άνθρωπος μπορούν να μάθουν και να ξεπεράσουν στιγμιαία και τα όρια του είδους τους.
επίσης, τα σκυλιά έχουν την ιδιαιτερότητα έναντι κάθε άλλου είδους, ότι προέρχονται απο την εξημέρωση του λύκου, δηλαδή το είδος τους είναι συνυφασμένο με την συνύπαρξη με τον άνθρωπο. πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απολάυσει και να λειτουργήσει στο ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό εξημέρωσης. αν ξαναρχίζαμε τώρα την πορεία μας ως είδος, ίσως να μη συμφωνούσαμε στο να εξημερώσουμε το λύκο (κάτι που πιθανότατα έγινε 120.000 χρόνια πριν) αλλά πλέον ο σκύλος, αρέσκεται να συνυπάρχει με τον άνθρωπο ή σε ανθρώπινο περιβάλλον. έτσι σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις μαζί του χωρίς να του επιβάλλεις πολλά πράγματα.
κάποιοι υποστήριζαν ότι είναι καλύτερα να εξοντώσουμε τις πολικές αρκούδες στο σβάαλμπαντ απο το να τις αφήνουμε να ζούνε τρεφόμενες με τα σκουπίδια των τουριστών και των επιστημόνων. δεν είμαι και τόσο σίγουρος. διότι εισέρχεται στην κουβέντα μας το θέμα του "εκφυλισμού" και της "καθαρότητας" ως είδος. έννοιες αν μη τι άλλο προβληματικές και αμφιλεγόμενες.

όσον αφορά τους φιλόζωους μην ανησυχείς, οι αντιδράσεις θα έρθουν, πρέπει ωστόσο να το κινήσουμε το κείμενο πρώτα.

resident είπε...

Μια πεινασμένη και εξαθλιωμένη σκύλα γέννησε σε έναν περιφερειακό δρόμο 10 κουτάβια. Μήπως ξέρεις τι θα γίνουν?Εχεις καμία πρόταση?Τα βλέπω και τα λυπάμαι.

earth liberation είπε...

δοκίμασες μήπως να την ταίσεις;αν της αφήνεις λίγο φαγητό καθε μέρα + μια κουβερτούλα ή ένα πατάκι σε προφυλαγμένο σημείο, θα βοηθούσε. τι λες;
όταν τα κουτάβια μεγαλώσουν λίγο θα μπορούσες να βοηθήσεις στο να χαριστούν σε κόσμο; μια αγγελία είναι, δε κοστίζει τίποτε. ειδάλλως μπορείς να τα φροντίσεις όλα μέχρι να ξεπεταχτούν.
αυτονόητα πράγματα.
αλλά μάλλον θα προτιμούσες το νυστέρι;

resident είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
resident είπε...

Ναι,εγώ θα προτιμούσα το νυστέρι γιατί είναι η λιγότερη επώδυνη λύση,αλλά μάλλον και οι δυο θα προτιμούσαμε να ζούμε σε άλλο κόσμο γιατί αυτά που λες δεν γίνονται σε αυτόν.Τα 10 κουτάβια ήταν παράδειγμα.Υπάρχουν χιλιάδες σε παρόμοια κατάσταση.Αν έκανα αυτό που λες με όλα όσα συναντάω(ταΐζω καθημερινά πάνω από 20 σκύλους και γάτες κ.α)θα είχα πεθάνει της πείνας και θα έκανα μια τρύπα στο νερό. Παρεμπιπτόντως αν ξέρεις κανένα που θέλει αδέσποτα κουτάβια να μου το πεις, έχω καμιά 200αρια υπόψη μου και άλλα τόσα γατάκια που τα πιο πολλά αφού περάσουν μια δύσκολη και επώδυνη ζωή θα βρουν ένα εξίσου επώδυνο θάνατο.
Δεν μπορώ να ακούω ευχολόγια.
Αλίμονο αν αφήναμε την φύση ανεξέλεγκτη και δεν κάναμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Αλίμονο αν αφήναμε τις ορμές ανεξέλεγκτες και δεν επεμβαίναμε σαν πιο γνωστικά όντα.«Απλό παράδειγμα: όσοι έχουν κόρες, γιατί δεν τις αφήνουν να πηδηχτούν και να γκαστρωθούν απο τα 11 τους; Αν ρωτήσετε τις κόρες σας, θα σας απαντήσουν 1000% οτι ειναι πιο ευτυχισμένες με το να πηδιωνται. Μη μου πειτε οτι δεν σας ενδιαφέρει η ευτυχία του παιδιού σας.
Άκουσε αγαπητέ,όσοι στειρώνουμε ζώα το κάνουμε με πόνο ψυχής,με κόπο γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να μεταφέρεις τα ζώα στο ιατρείο, και με έξοδα.Τα εξαθλιωμένα πεινασμένα, σακατεμένα,αρρωστημένα και ξαντεριασμενα ζώα στους δρόμους όχι μόνο δεν είναι ωραίο θέαμα αλλά μια θλιβερή εικόνα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία.

earth liberation είπε...

δε μπορεί κανείς εκ των πραγμάτων να εξαλείψει όλη τη δυστυχία και τον πόνο απο αυτπόν τον κόσμο. κάνεις απλά ό,τι καλύτερο μπορείς κάθε φορά που η πορεία της ζωής σου συνατιέται με αυτή. είναι καλύτερα να υπάρχει ζωή, μαζί και με πόνο και αίμα, απο το να μην υπάρχει καθόλου ζωή.
πολλά σκυλιά αδεσποτα υποφέρουν, άλλα ζουν ευτυχισμένα. πολλά γυφτάκια υποφέρουν στο δρόμο άλλα ζουν ευτυχισμένα, πολλοί παλαιστίνιοι ζουν στην αθλιόττητα και σκοτώνονται καθημερινά στη λωρίδα της γάζας, άλλοι καταφέρνουν και αναδεικνύουν την απλή αυτυχία της ζωής τους μέσα απο τα συντρίμμια. όσο η στείρωση δεν είναι λύση για τους ανθρώπους, άλλο τόσο δεν είναι για τα ζώα.
"Αλίμονο αν αφήναμε την φύση ανεξέλεγκτη και δεν κάναμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Αλίμονο αν αφήναμε τις ορμές ανεξέλεγκτες και δεν επεμβαίναμε σαν πιο γνωστικά όντα", γράφεις.
Και εκεί βρλισκεται μάλλον η πιο βαθιά μας διαφωνία. Διότι σχεδόν πάντα οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση, έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα. Δε μπορώ να καταλάβω απο που πηγάζει η αλαζονική σου δήλωση περί "πιο γνωστικών όντων", απο που μπορεί δηλ. μια πολιτισμική δραστηριότητα λίγων χιλιάδων χρόνων πολιτισμού να είναι πιο σωστή απο μια εξελικτική διαδικασία εκατομμυρίων χρόνων. Όταν τα αποτελέσματα της "γνωστικής" ανθρώπινης παρέμβασης τα βλέπουμε καθημερινά στην αλλαγή του κλίματος, στα καμμένα δάση, στην τσιμεντοποιημένη ύπιαθρο, στην αποψίλωση των δασών βροχής, στη μόλυνση και την υποβάθμιση του αέρα του νερού και του χώματος.
Για να μην το γενικοποιούμε: ο ίδιος δήμος που αποψιλώνει ένα πάρκο, μια βδομάδα πριν, σκοτώνοντας δέντρα 100ντ΄λη κ βάλε και δηλώνει για δάυτα ότι "ήταν παλιά" και ότι "θα βάλει καινούργια, πιο καλά" ταυτίζεται πλήρως στις οδηγίες του για την μαζική εξόντωση των αδέσποτων με τις περισσόιτρες φιλοζωικές. αυτό δε σε προβληματίζει;
άλλα να μην αφήσεις την ανήλικη σκύλα σου να κάνει σεξ πριν κλείσει τον ένα χρόνο και άλλο να ευχουχίζεις κάθε αρσενικό και θυληκό σκυλί που θα έχει την ατυχία να σε συνατήσει. γιατί αυτό κάνουν οι περισσότερες φιλοζωικές.
"(Η)θλιβερή εικόνα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία" είναι αυτή των χοντρών ευνουχισμένων και βαρύθυμων σκύλων που τα έχουν επριποιηθεί φιλόζωοι μπόγιες, ακρωτηριάζοντας τα γεννητικά τους όργανα. (Η) "θλιβερή εικόνα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία," είναι αυτή που κυριαρχεί στις πόλεις στην ευρώπη όπου δεν κινούνται παρά καταναλωτές, εμπορέυματα και εργάτες. Και ενίοτε, αρουραίοι.
Ζώα ελέυθερα δεν υπάρχουν, και τα περισσότερα που τα έχουν άνθρωποι είναι ευνουχισμένα, τσιπαρισμένα και καταθλιτπιτκά όσο δεν παίρνει. Ετσι θέλουνε, (και δυστυχώς θέλετε και εσέις) να κάνετε την αθήνα. Ετσι θέλετε να κάνετε τη ζωή μας.
Δε θα σας περάσει.

resident είπε...

Ουυπς!

«Άλλωστε, σε αντίθεση με τις εκάστοτε δημοτικές επιχειρήσεις δηλητηρίασης (φολιάσματος), τα αδέσποτα αιχμαλωτίζονται με διαδικασίες νόμιμες, άρα φανερές και άμεσα αναστρέψιμες. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα βανάκια από τους φιλόζωους μπόγιες έχουν λάστιχα που όπως όλα τα λάστιχα υπόκεινται σε διαδικασίες (δολιο)φθοράς και οι ίδιοι οι μπόγιες έχουν σωματικές ακεραιότητες που είναι συμφέρον τους να προφυλάξουν. Όσο για τις φιλοζωικές και τους κτηνίατρους προπαγανδιστές της ευγονικής, έχουν γραφεία και σπίτια που δεν είναι όλα τους ασφαλισμένα. Αν η μοίρα που επιφυλάσσει η εποχή μας στον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου» είναι η εξοντωσή του ως είδος, ποια θα είναι άραγε η μοίρα για τον ίδιο τον άνθρωπο;»

Αόρατη μελάνη που σε συναντάω συχνά στο προοδευτικό ιστολογιο του Διαγόρα,συμφωνείς και με αυτό?

resident είπε...

Αντιγράφω από αλλού.
«Το ξερεις οτι ο μοναδικος λογος που δεν εχουμε πνιγει στις γατες ειναι οτι το 98% αυτων των ζωων πεθαινει λιγο μετα την γεννηση του κατω απο φριχτες συνθηκες;

Ξερεις τι με ενοχλει περισσοτερο στο επιχειρημα σου; Οτι ειναι βολικο . Ουσιαστικα ειναι ενα λογικοφανες (οχι λογικο) επιχειρημα για να δικαιολογησεις την αδρανεια.

Μπορεις να κανεις οτι θελεις - ακομα και να αδιαφορησεις για τα παντα. Αλλα οχι και να μας παρουσιαζεις την αδιαφορια σου σαν λογικη.

Σοφοκλής στον Οιδίποδα επι Κολωνώ:
"Το πολύ πιό καλύτερο απ' όλα θε νάτανε να μην είχε κανείς γεννηθή.." (Τρίτο Στάσιμο, Χορός).

Αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους πόσο μάλλον για κάποια αδέσποτα που ζουν δυστυχισμένα.

resident είπε...

"δε μπορεί κανείς εκ των πραγμάτων να εξαλείψει όλη τη δυστυχία και τον πόνο απο αυτπόν τον κόσμο. κάνεις απλά ό,τι καλύτερο μπορείς κάθε φορά που η πορεία της ζωής σου συνατιέται με αυτή. είναι καλύτερα να υπάρχει ζωή, μαζί και με πόνο και αίμα, απο το να μην υπάρχει καθόλου ζωή.»

Πολύ μακριά το πήγες.Να μην υπαρχει καθολου ζωη!που το ειδες?Tι υπερβολες!!εδω πνιγήκαμε στα αδέσποτα και ξεπαστρεύονται χιλιάδες κάθε χρόνο και συ λες για ζωή?


"πολλά σκυλιά αδεσποτα υποφέρουν, άλλα ζουν ευτυχισμένα."

Υποφέρουν και ζουν ευτυχισμένα!!! Tο άκουσα και αυτό!!!

«πολλά γυφτάκια υποφέρουν στο δρόμο άλλα ζουν ευτυχισμένα, πολλοί παλαιστίνιοι ζουν στην αθλιόττητα και σκοτώνονται καθημερινά στη λωρίδα της γάζας, άλλοι καταφέρνουν και αναδεικνύουν την απλή αυτυχία της ζωής τους μέσα απο τα συντρίμμια. όσο η στείρωση δεν είναι λύση για τους ανθρώπους, άλλο τόσο δεν είναι για τα ζώα.»

Η αντισύλληψη μήπως?

"Αλίμονο αν αφήναμε την φύση ανεξέλεγκτη και δεν κάναμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Αλίμονο αν αφήναμε τις ορμές ανεξέλεγκτες και δεν επεμβαίναμε σαν πιο γνωστικά όντα", γράφεις.
Και εκεί βρλισκεται μάλλον η πιο βαθιά μας διαφωνία. Διότι σχεδόν πάντα οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση, έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα. Δε μπορώ να καταλάβω απο που πηγάζει η αλαζονική σου δήλωση περί "πιο γνωστικών όντων", απο που μπορεί δηλ. μια πολιτισμική δραστηριότητα λίγων χιλιάδων χρόνων πολιτισμού να είναι πιο σωστή απο μια εξελικτική διαδικασία εκατομμυρίων χρόνων. Όταν τα αποτελέσματα της "γνωστικής" ανθρώπινης παρέμβασης τα βλέπουμε καθημερινά στην αλλαγή του κλίματος, στα καμμένα δάση, στην τσιμεντοποιημένη ύπιαθρο, στην αποψίλωση των δασών βροχής, στη μόλυνση και την υποβάθμιση του αέρα του νερού και του χώματος.»
Ο κόσμος προοδεύει και ο άνθρωπος ζει περισσότερο και καλύτερα σε όποιον δεν αρέσει να πάει στην αμόλυντη φύση να ζήσει για να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος
Το γνωστο: “και με τα κεριά βλέπαμε”, και μόλις κόψει η δεη το ρεύμα για μια ώρα την κάτσαμε.

”Για να μην το γενικοποιούμε: ο ίδιος δήμος που αποψιλώνει ένα πάρκο, μια βδομάδα πριν, σκοτώνοντας δέντρα 100ντ΄λη κ βάλε και δηλώνει για δάυτα ότι "ήταν παλιά" και ότι "θα βάλει καινούργια, πιο καλά" ταυτίζεται πλήρως στις οδηγίες του για την μαζική εξόντωση των αδέσποτων με τις περισσόιτρες φιλοζωικές. αυτό δε σε προβληματίζει;
άλλα να μην αφήσεις την ανήλικη σκύλα σου να κάνει σεξ πριν κλείσει τον ένα χρόνο και άλλο να ευχουχίζεις κάθε αρσενικό και θυληκό σκυλί που θα έχει την ατυχία να σε συνατήσει. γιατί αυτό κάνουν οι περισσότερες φιλοζωικές.
"(Η)θλιβερή εικόνα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία" είναι αυτή των χοντρών ευνουχισμένων και βαρύθυμων σκύλων που τα έχουν επριποιηθεί φιλόζωοι μπόγιες, ακρωτηριάζοντας τα γεννητικά τους όργανα. (Η) "θλιβερή εικόνα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία," είναι αυτή που κυριαρχεί στις πόλεις στην ευρώπη όπου δεν κινούνται παρά καταναλωτές, εμπορέυματα και εργάτες. Και ενίοτε, αρουραίοι.
Ζώα ελέυθερα δεν υπάρχουν, και τα περισσότερα που τα έχουν άνθρωποι είναι ευνουχισμένα, τσιπαρισμένα και καταθλιτπιτκά όσο δεν παίρνει. Ετσι θέλουνε, (και δυστυχώς θέλετε και εσέις) να κάνετε την αθήνα. Ετσι θέλετε να κάνετε τη ζωή μας.
Δε θα σας περάσει.»

Εσένα ποια εικόνα σου αρέσει του καλοφαγωμένου ανθρώπου που κάθεται όπως και συ και γω στο ζεστό του σπιτάκι και γράφει στο κομπιούτερ του (αυτό δεν κανεις?) Η των πεινασμένων παιδιών της Αφρικής που δεν ζουν πάνω από λίγα χρόνια η μήνες?

Νομίζω ότι κατάλαβες.

resident είπε...

Αόρατη Μελάνη«Τα πεταμένα στο δρόμο κουτάβια και τα γατιά στις σκουπιδοσακούλες δεν οφείλονται στην ύπαρξη αδέσποτων αλλά στην ύπαρξη κατοικίδιων και στην ανευθυνότητα των ιδιοκτητών τους. Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα και η πηγή των περισσότερων αδέσποτων."

Τα αδέσποτα δεν γεννάνε ?Και τι πρέπει να κάνουν οι «ιδιοκτήτες» ζώων που είχαν πχ βρει στην αυλή τους ένα αρσενικό και ένα θηλυκό σκυλάκι, η γατάκι παρατημένα? να τα υιοθετήσουν ετσι? συμφωνήσατε σε αυτό. Και μετά για να μη γεννήσουν καμία 20αρια κουτάβια το χρόνο τι να κάνουν? να τους δώσουν συμβουλές για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη?

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μεγάλος ο διάλογος και μάλλον δεν θα καταφέρω να απαντήσω σε όλα. Θα είμαι επιλεκτική.

Ρέζιντεντ:

Όχι, δε συμφωνώ με τη δολιοφθορά στα βανάκια και με την απειλή της ζωής των κτηνιάτρων. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Στο αμέσως προηγούμενο ερώτημα τώρα: ναι, τα αδέσποτα γεννάνε. Όχι, δεν προτείνω να τα υιοθετήσουμε. Προτείνω να τα αφήσουμε να ζήσουν ελεύθερα. Και ναι, θα σκοτωθούν τα περισσότερα. Και πράγματι, αν δε σκοτώνονταν τόσες γάτες, θα μας είχαν πνίξει. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ζωικά είδη. Τα περιστέρια σε πολλά μέρη του κόσμου θεωρούνται πρόβλημα, και πράγματι είναι. Άντε πες το στις χαριτώμένες γιαγιάδες που τα ταΐζουνε.

"Τα εξαθλιωμένα πεινασμένα, σακατεμένα,αρρωστημένα και ξαντεριασμενα ζώα στους δρόμους όχι μόνο δεν είναι ωραίο θέαμα αλλά μια θλιβερή εικόνα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη και συμπονετική κοινωνία."

Εκεί ακριβώς νομίζω βρίσκεται το θέμα. Δε μας αρέσει το θέαμα των κακοζωισμένων, ταλαίπωρων και ξαντεριασμένων ζώων. Υπερβολικά μεγάλη δόση φύσης για το πολιτισμένο στομάχι μας. Δεν είναι ότι "νοιαζόμαστε" για τα καημένα τα αδέσποτα, απλώς μας χαλάνε τη μόστρα με το να ζουν σαν άγρια ζώα στο πολιτισμένο άστυ. Εξάλλου τα σκυλιά και τα γατιά είναι και μεγαλόσωμα, τα πιάνει το μάτι, έρχονται και κοντά στα σπίτια μας - μια ταλαίπωρη νεροχελώνα που ψοφολογάει γιατί την αμολήσανε στη λιμνούλα του πάρκου ενώ είναι τροπικό είδος κι επιπλέον δεν ξέρει να ζει ελεύθερη, δε μας χαλάει. Ούτε κι ο παπαγάλος που θα ψοφήσει κι αυτός από το κρύο, ή θα τον φάνε οι γάτες. Τα σκυλόγατα μας χαλάνε, γιατί φαίνονται πολύ, και γιατί έχουμε μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους.

Με προβληματίζει πολύ το θέμα, μη νομίζεις ότι έχω καταλήξει κάπου οριστικά. Όμως αφού πέρασα πολλά χρόνια τη φάση που πίστευα ότι το "καλύτερο" ήταν να υιοθετούμε τα κουτάβια, να στειρώνουμε όπου μπορούμε, να θεραπεύουμε τα πάντα, αρχίζω πλέον να πιστεύω ότι όλο αυτό είναι στην ουσία του αθέμιτο.

"Φροντίζοντας" τα ζώα σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια ικανοποιούμε πρωτίστως δικές μας ανάγκες, όχι δικές τους. Γιατί τα ζώα πολύ απλά δεν είναι ενήμερα για τις εναλλακτικές που έχουν ώστε να μπορούν πραγματικά να επιλέξουν πώς θέλουν να ζήσουν. Δεν μπορούν λόγου χάρη να ξέρουν τι σημαίνει στείρωση και τι συνέπειες έχει αυτό για τη ζωή τους. Δεν ξέρουμε αν θα επέλεγαν να στειρωθούν προκειμένου να έχουν μια άνετη ζωή. Δεν ξέρουμε καν αν θέλουν πραγματικά μια άνετη ζωή με τα δικά μας κριτήρια.

Σίγουρα αν μπορούσαν να τα έχουν όλα, ζεστασιά και μαλακό κρεβάτι και φαγητό και σεξ και ελευθερία κινήσεων, θα το προτιμούσαν. Αλλά τέτοιο πακέτο δεν προσφέρεται. Η ζεστασιά και το φαγητό πάνε μαζί με περιορισμό ελευθερίας και στείρωση. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα διάλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να έχουν συναίσθηση των εναλλακτικών τους. Και προτιμώ να μην παρεμβαίνω στη φύση περισσότερο από όσο θεωρώ απαραίτητο.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι είναι πρακτικά πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο - να γίνουν δηλαδή τα αδέσποτα αποδεκτά ως μέρος του άστεως και να καταργηθούν τελείως τα κατοικίδια. Δεν το προτείνω ως ρεαλιστική λύση, απλά το καταθέτω ως άποψη, ως μια διαφορετική θεώρηση του "προβλήματος" των αδέσποτων.

earth liberation είπε...

@ resident:αν για σένα η απάντηση στο θέμα των παλαιστινίων π.χ. που έθιξα είναι η αντισύλληψη, όπως γράφεις, τι να πω ... χαίρομαι που επιβεβαιώνεις έμπρακτα το κείμενο, περί ξεκάθαρου ρατσισμού και ναζιστικών αντιλήψεων. γεννήθηκες δυστυχώς για σένα σε λάθος εποχή και τόπο. στη γερμανία του ΄30 ίσως να είχες κ κάποια ψηλή διοικητική θέση.
όχι, δε συμφώνησε κανένας ότι αν βρεις ένα αδέσποτο πρέπει να το υιοθετήσεις. το καλύτερο είναι αν δεις ότι έχει πρόβλημα τροφής (γιατί πολλά ΔΕΝ έχουν) να το βοηθήσεις και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για φόλες κτλ στη γειτονιά σου. Απλά πράγματα.
Με λίγα λόγια, άσε τα σκυλιά στην ησυχία τους. Αν δεν αντέχεις τη θέα των ελέυθερων ζώων πάνε να κάνεις ψυχανάλυση. Αλλά δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα να τα ευνουχίζεις.
@ αόρατη μελάνη. Θίγεται το θέμα της δολιοφθοράς σε αυτοκίντο μπόγια. το οποίο είναι νομίζω σημαντικό. Η απόφαση κάποιων φιλόζωων και του ληστρικού και δολοφονικού σωματέιου που ονομάζεται δήμος αθηναίων, είναι όσα σκυλιά βρίσκονται ελέυθερα να ευνουχίζονται. Η δικιά μου και άλλων ανθρ΄πωπων είναι να έχουμε τα ζώα μας όσο το δυνατόν πιο ελέυθερα, με την προυπόθεση ότι δεν ενοχλούν άλλα ζώα ή ανθρώπους. Στη σύγκρουση των δυο επιθυμιών μας, η δικιά τους, (η οποία εμπεριέχει και πολλές επιδοτήσεις, χρηματισμούς κτλ) έχει τη στηριξη της ωμής βίας της νομοθεσίας, της παράνομης βιας των δημοτικών μπάτσων, γενικά όλης της νόμιμης ή καταστημένης βιας, που πίσω της αφήνει δηλητηριασμένα ή ευνουχισμένα σκυλιά αλλά και πυροβολημένους 15χρονους ανθρώπους. Πως μπορεί κάποιος να υπερασπίσει λοιπόν την επιθυμία του και αυτό που θεωρεί ως δικαίωμά του; Να προσφύγει μήπως σε κάποια υπηρεσία του δήμου; Να κάνει έγγραφη καταγγελία; Μα θα δικαιωθεί ποτέ απο αυτούς τους ίδιους στους οποίους αντιτίθεται; Το κείμενο προτείνει τη συζήτηση περί του τι θεωρούμε δίκαιο και μετέπειτα τη στηριξή του. Με δικές μας ενέργειες. Υπάρχει καλύτερη πρόταση; Είμαστε ανοιχτοί να την ακούσουμε και να την συζητήσουμε.
Για την ώρα πάντως, το θέμα του ευχνουσιχμού των ζώων δεν αφορά μόνο τα αδέσποτα, αλλά και γενικά όλα αναξαιρέτως τα "ζώα συντροφιάς". Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος χάνει το σκυλί του και το βρίσκει μια βδομάδα μετά σε κάποια φιλοζωική ευνουχισμένο, σε άσχημη κατάσταση υγείεις και με κομμένο αυτί (στάμπα ευνουχισμού). Δεν είναι ξεκάθαρη βία αυτό; Και πως μπορεί να αντιδράσει κανείς;

rania aggani είπε...

xriste mou ti alla tha akousw;;;aorath melanh les ta skulia na protimane na gennobolane olh thn wra,na peinane na dipsane na ponane na ta xtupane na tous rixnoun fola kai oksu,kauto ladi na ta purobolane apo to na einai steirwmena se ena wraio spiti;;kala mhn trelathoume twra.ola ta adespota prepei na steirwthoun etsi wste na stamathsoun na gennane.kanenas den pernei adespota,ola ekei eksw einai,kai emeis pou exoume mazepsei tosa kai einai se pansion perimenontas mia oikogeneia einai ekei mhnes..kanenas den ta thelei,mhpws esu pou eisai kata ths steirwshs ta thes???ola???einai sto xeri mas na paroume ta zwa apo ton dromo kai na ta profulaksoume apo kakous anthrwpous.kai meros autou einai h steirwsh,nai.den exei nohma alliws swneis ena kai genniountai alla 10.den uparxei seksoualikh zwh gia ta zwa,mono gia anaparagwgh to kanoun mhn mperdeuoume ta pragmata.an o skulos den hthele na zei me ton anthrwpo den tha mas akolouthouse eksw apo thn porta mas kai na kathetai na klaiei.den zoume pleon se xwria me aloga kai amakses,zoume mesa sto mpeton kai sta autokinhta,opote den nomizw na mporei na uparksei eleutherh zwh gia ta skulia kai gatia..opote mhn leme blakeies..kapoioi anthrwpoi sterounte ta lefta tous gia na ta pane ston giatro na plhrwsoun pansion na ta steirwsoun kai ola auta gia na exei mia zwh,gia na mhn pethanei arga h grhgora apo kati basanistiko...opote wraia ta logia apo ton kanape,emeis kanoume kati gia ola auta ta adespota ekei eksw.

Unknown είπε...

Η Ράνια απ'οτι φαίνεται, δεν διάβασε όλο το κείμενο και αρκέστηκε στο να παπαγαλίσει τις γνωστές κουραστικές δικαιολογίες των "πολιτισμένων ζωόφιλων". Λυπάμαι ειλικρινά για τον εγκληματικό αυτό παρωπιδισμό που μας περιβάλλει..

Φίλε μου earth liberation, είμαι περήφανη για το εκπληκτικό σου κείμενο και σε ευχαριστώ απο καρδιας, αλλά φοβάμαι πως οι αλήθειες σου είναι τόσο φωτεινές που.. τυφλώνουν.

rania aggani είπε...

pes mou pipi poies einai oi dikaiologies akribwss??????????

rania aggani είπε...

mhpws h glukia pipi tha hthele na uiothethsei kapoio apo ta xiliades adespota;;;h pisteuei kai auth oti ta adespota basanizontai sto diamerisma kai theloun thn apleth fush pou uparxei sthn athhna??ee

earth liberation είπε...

αυτό που μάλλον δεν εννοείς να καταλάβεις και όχι μόνο εσύ αλλά πλήθος φιλόζωων είναι ότι τα ζώα εν γένει, δε φτιάχτηκαν για να ζουν με τον άνθρωπο. δεν είναι απαραίτητο να τα υιοθετήσεις δηλαδή. τα σκυλιά π.χ. καταφέρνουν και ζουν χιλιάδες χρόνια στο αστικό περιβάλλον, κάθε πόλη είχε και τα αδεσποτά της. εσύ τώρα υποστηρίζεις ότι δεν πρέπει να είναι κανένα ζώο ελεύθερο στο αστικό περιβάλλον. επειδή κατ΄εσέ ζουν άσχημα. και προτείνεις να τα εξαλείψουμε. μέσω του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων.
εγώ μπορέί να οδηγηθώ στα ίδια συμπεράσματ για τους φτωχούν των παραγκουπόλεων π.χ. να ξεκινήσω κι εγώ μια επιδοτούμενη καμπάνια απο τον όποιον δήμο και να στειρώνω φτωχά παιδάκια και είτε να τα υιοθετώ μετά ή να τα αφήνω ευνουχισμένα εκεί που ήταν;
παίζεις πραγματικά πολύ επικίνδυνο ρόλο, εν γνώση σου ή μη.
επιτέλους: ποιοι νομίζετε ότι είστε και μπορείτε να πάρετε αποφάσεις για την ύπαρξη ή μη ενός είδους.
και επίσης: πέρα απο την κλάψα για το πόσο πολύ τρέχετε για να υιοθετείτε ζώα θα απαντήσει κανείς σας επιτέλους για τις συνθήκες στα pet shop απ΄όπου σε άλλες πόλεις που η καμπάνια σας θριάμβευσε είναι το μόνο μέρος που προμηθεύεται κάποιος ζώα;
επιβεβαιώνετε 100% τα λεγόμενα του κειμένου για την ψυχοπαθολογία των φιλόζωων.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Earth, προσωπικά θέλω να τονίσω την ανακούφιση που μου προκαλούν όσα λες. (Επιτέλους μια σπίθα ελπίδας απέναντι στην τεράστια εγκληματική βλακεία που μας πνίγει.)

Ράνια Αγγάνη, έχουμε ξανακάνει μαζί την ίδια συζήτηση σε άλλο δικτυακό τόπο και δεν μπορώ πλέον παρά να συμπεράνω, ότι αυτό που σε διακρίνει είναι η έλλειψη ουσίας, η εμμονή στην επιφάνεια και η τεμπελιά στο να διαβάσεις και να επεξεργαστείς μια ολοκληρωμένη άποψη.
Οι απαντήσεις σου είναι πάντα οι ίδιες. Χρησιμοποιείς την λέξη "στείρωση" με τόσο χυδαίο και αναίσχυντο τρόπο, λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Αλήθεια, μήπως πιστεύεις ότι θα έπρεπε να ευνουχίζουμε και κάποιες ομάδες ανθρώπων? Και αν όχι, ποια είναι η διαφορά??
Σε παρακαλώ, μπες μία και μόνο φορά στη διαδικασία να απαντήσεις στα ερωτήματα που σου κάνουν.
Τί γνώμη έχεις για τα pet shops πχ?
Ποια νομίζεις ότι είσαι για να αποφασίζεις για την πορεία ενός είδους, μπαγλαρώνοντας το και ευνουχίζοντάς το?

Όσο για την ερώτησή σου, προσωπικά έχω μεγαλώσει αποκλειστικά με αδέσποτα σκυλιά και γατιά. Συγκατοικώ μαζί τους και σέβομαι την ελευθερία τους. Με πράξεις.

rania aggani είπε...

den milame gia anthrwpous phneloph alla gia skulia kai gatia,elpizw oti oi anthrwpoi an den exoun thn dunatothta na kanoun oikogeneia tha xrhsimopoihsoun kapoio metro antisullhpshs.kahmene earth ti einai auta pou les epikoinwneis;;;ta zwa nai zousan eleuthera to 1600 pou ola htan ena xwrafi,twra pou tha pane anthrwpe mou;;pou sthn ethnikh h sthn attikh;;as to paroume logika,o filozwos einai autos pou afhnei ta zwa ston dromo;;einai autos pou gurnaei thn plath legontas ekei anhkeis;;;h einai autos pou psaxnei mesa sthn broxh na to piasei gia na to paei spiti tou na to zestanei;;pou tou dinei na faei;;pou koimatai mazi tou;;pou to paei sto giatro kai to exei basilia;;;giauto ok mono na kserete kai oi duo sas oti thn diafora thn kanoume emeis pou asxoloumaste olh mera me to na kanoume prakseis.den kathomaste na leme ax..upoferoun pame na fwnaksoume eksw apo thn boulh,egw kanw prakseis,kati pou eseis den gnwrizete,den nomizw na dwsate lefta sto kaz h sthn stegh kerateas h sthn stegh eleusinas;h lauriou;h sparths;;dikepaz;;mporw na sunexisw alla den exei nohma.kai mhn mou to pas allou gia ta pet shop giati edw milame gia thn steirwsh.to pio shmantiko pragma stis meres mas.aporw pws eisai admin se ena group pou kanoume panw apo ola steirwseis.oso gia to poia eimai pou tha apofasisw na steirwsw egw ena zwo,eimai anthrwpos,to opoio shmainei oti exw antilhpsh,to skuli den exei px.auto einai aplo nomizw.einai aplo otan arrwstenei to skuli sou kai prepei na kanei egxeirhsh to rwtas h apla tou thn kaneis;;;aplh h apanthsh.ok den ginete se auth thn zwh na skeftomaste to idio,alla ok kathiste sthn akrh dioti edw propathoume na mazepsoume ton xamo pou tupoi san esas dhmiourghsane.egw mexri na pethanw auto tha kanw tha dinw oti exw sta adespota..eseis tha katheste se enan kanape kai tha suzhtate..ti na kanoume alloi einai se auton ton kosmo gia na bohthane alloi pali oxi.

resident είπε...

Το σχόλιο του περαστικού στο μπλογκ μου δίνει όλες τις απαντήσεις που θελουν όσοι έχουν ευαισθησία, προοδευτικό πνεύμα και αγάπη .Οι υπόλοιποι ποτέ δεν θα καταλάβουν και ποτέ δεν θα νιώσουν.

rania aggani είπε...

'ΕΛΑ ΠΑΛΙΟΣΚΥΛΟ ΦΕΥΓΟΥΜΕ!'
........έτσι μου είπε ο μπαμπάς του Ντίνου μου!
Αυτή η βόλτα έμοιαζε χωρίς επιστροφή.....
Στο τελευταίο σκαλί προσπάθησα να αντισταθώ. Με κλώτσησε δυνατά μα δεν πόνεσα. Πόνεσα που ο Ντίνος μου δεν ήταν εκεί για να τον δω, να κάνω αυτό που θέλει, αυτό που θα μου ζητούσε. Μετά... ήρθε το κρύο...
Κρύο, πείνα και δίψα... και ένοιωσα τόσο μόνος και φοβισμένος!
Πόσο άδειος νιώθω χωρίς το λουρί του Ντίνου μου, χωρίς το χάδι και το γέλιο του. Του άρεσε να χαϊδεύει τη μουσούδα μου και να βλέπει την ουρά μου να κουνιέται πέρα δώθε...
Προσπάθησα πολύ καιρό να τον βρω, μα δεν τα κατάφερα και νόμιζα πως δεν θα τον βρω ποτέ ξανά....
...Και όταν γίνεται νύχτα έρχεται κρύο.
...Και όταν γίνεται ημέρα νιώθω πείνα.
...Μα βρήκα κι άλλους σαν εμένα.
Σκύλους και γάτες, που μας περιφρονούν και μας αποκαλούν αδέσποτα.
Μα δεν γεννηθήκαμε όλοι αδέσποτα, πολλοί από εμάς, μας εγκατέλειψαν γιατί βαρέθηκαν τα χάδια μας, γιατί δεν καταλάβαιναν πια τι σημαίνει το κούνημα της ουράς μας.
Συγχωρέστε μας που ορισμένες φορές σας ικετεύουμε για λίγο φαγητό και λερώνουμε το δρόμο με σκουπίδια κατά το ψάξιμο μιας μπουκιάς. Συγχωρέστε μας που σας ζητάμε λίγο χώρο σε αυτόν τον κόσμο. Τον δικό σας!
Και τώρα πάω να ξαπλώσω κάτω από εκείνη τη σκάλα. Κάποιος καλός κύριος μου έδωσε ένα κομματάκι κρέας, μα από την ώρα που το έφαγα δε νιώθω καλά, τα μάτια μου κλείνουνε, μα δε νυστάζω...
...τα πόδια μου λυγίζουν, μα δε νιώθω κουρασμένος...!
Μα πάλι, πριν αποκοιμηθώ τον Ντίνο μου σκέπτομαι.
Μήπως του λείπω; Μήπως με σκέπτεται;
Μήπως;

AOZ είπε...

"Πόσο άδειος νιώθω χωρίς το ΛΟΥΡΙ του Ντίνου μου"??????? Τους συντρόφους σας εσείς τους δένετε δηλαδή?? Και λέτε ότι τους αγαπάτε??????
Τώρα κατάλαβα με τι είδους "φιλόζωους" έχουμε να κάνουμε!!
Ρε πάρτε κανα λούτρινο αρκουδάκι!
Ένα μεγάλο ΛΥΠΑΜΑΙ για άτομα σαν την Ράνια Αγγάνη.

earth liberation είπε...

τι συγκινιτική ιστορία ... μου΄ρχεται να βγω έξω και να ευνουχίσω το πρώτο σκυλί που θα βρω μπροστά μου.
τόση θλίψη δεν αντέχεται.

earth liberation είπε...

ο ήλιος μου ζετσαίνει το τρίχωμα και έχω νταγκλάρει. ψιλοαποκοιμιέμαι. ονειρεύομαι για λίγο τη χτεσινή σκυλίτσα. μου παίρνει κάποια ώρα να καταλάβω ότι δεν είναι εδώ. μου σηκώνεται και πάλι, χτες το κάναμε όλο το βράδυ, είχε όμως λουρί, θα πήγε σε κάποιο σπίτι.
δε μπορώ να τη μυρίσω πουθενά.
αλλά δεν επιράζει, ο ήλιος είναι υπέροχος, νοιώθω όμορφα.
πεινάω όμως λίγο.
σηκώνομαι και κάνω καμμία βόλτα μήπως και βρω τίποτε.
Ενας άνθρωπος, μυρίζει γυναίκα, μου μιλά. Λες να χει φαί; Δείχνει οκ, την πλησιάζω. Ξάφνου πετάγεται ένας άλλος στα δεξιά μου. Μυρίζει κακή πρόθεση, όταν έμενα σε ένα μεγάλο κτίριο με άλλους πολλούς ανθρώπους, έτσι μύριζαν 2 άνθρωποι που ήρθαν μια μέρα και οι άλλοι άνθρωποι μετά τους πετάξαν έξω. τους γάβγισα θυμάμαι και μετά με χαιδεύαν όλοι.
Τρέχω να ξεφύγω, με κυνηγάνε. Μύρισα λάθος το θηλυκό άνθρωπο, ήταν λάθος μου. Δεν ξέρω τι θέλουν απο μένα. Κάποτε κπαποιοι παρόμοιοι έπιασαν 2 φιλαράκια, σπο την άλλη περιοχή, μετά γύρισαν πίσω, μόνο που δεν κινούνται πολύ πλέον, και είναι χοντρά και μυρίζουν εγκατάλειψη και παραίτηση. Κατι κακό τους έκαναν. Δε θέλω να μου κάνουν το ίδιο και σε μένα.
Τρέχω στο δρόμο, με κυνηγάνε και όμως νοιώθω ευτυχισμένος, ο ήλιος μου χαιδέυει το τρίχωμα, νοιώθω ζωντανός, περνάω ανάμεσα στα αμάξια που στριγγλίζουν, δε φοβάμαι, ο 1 άνθωπος όμως είναι πίσω μου, κοντά, ένα αυτοκίντηο έρχετια κατά πάνω μου, πηδάω.
ακούω τον ήχο και μυρίζω το αίμα. τρέχω λίγο ακόμη και μετά γυρνάω λίγο προοις τα πίσω. Ο άνθρωπος η θηλυκή που τη μύρισα λάθος δε ζει πια, είναι ένας ματωμένος λεκές στο δρόμο. Τριγύρω μαζεύονται κ άλλοι άνθρωποι.
Καλύτερα να φύγω. Τρέχω και ο αέρας μου χαιδέυει τη μουσούδα, ο ήλιος μου ζεσταίνει την πλα΄τη και σκέφτομαι ότι ίσως ματά να γυρίσω, αν έχει μένινει τίποτε απο τον άνθρωπο, ίσως να λύσω και το πρόβλημα του φαγητού.
Και μετά θα πάω να βρω τη σκυλίτσα.

rania aggani είπε...

aoz esu sto skuli sou foras kolie;;h kati allo;;giati mallon exw meinei pisw..kapoios edw mesa sobarh koubenta mporei na pei giati mono malakies blepw na grafete oloi..earthliberation ola auta pou ekane to skulaki ths istorias sou se poia zwh kai se poia epoxh ta ekane;;h mhpws ta oneireuthkes;;;exw ena purobolhmeno skuli sto giatro apopse pou zei den zei...auto einai mesa sthn oneiremenh zwh tou dromou;;;oxi gia na kserw...ean ta zwa htan eutuxismena eksw se parakalw pes mou giati me akolouthoun mexri thn porta mou???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

AOZ είπε...

Θέλω τη συνέχεια της σαπουνόπερας του.. Ντίνου! ohhhh Dinos.. please..Dinos don't go ..Dinos.. don't let me go Di..n..oos..s.. don't t t..!!

~THE END~

rania aggani είπε...

o dinos pethane..fantazomai xairesai!

AOZ είπε...

"Χρειαζόμαστε μια άλλη, σοφότερη και ίσως πιο μυστικιστική αντίληψη για τα ζώα. Απομακρυσμένος από την καθολική φύση και ζώντας με περίπλοκα τεχνάσματα, ο άνθρωπος στον πολιτισμό, παρατηρεί τα πλάσματα μέσα από τον φακό της γνώσης του και βλέπει μέσω αυτού ένα πούπουλο μεγενθυμένο και ολόκληρη την εικόνα παραμορφωμένη.
Τα αντιμετωπίζουμε συγκαταβατικά για τις ατέλειές τους. Για την τραγική τους μοίρα να έχουν πάρει μορφή τόσο κατώτερη της δικής μας.
Και επ'αυτού σφάλλουμε και σφάλλουμε σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο ότι τα ζώα ΔΕΝ μετριούνται σε σχέση με τον άνθρωπο.
Σε έναν κόσμο γηραιότερο και πιο ολοκληρωμένο από τον δικό μας, αυτά δρουν ολοκληρωμένα.
Χρισμένα με επεκτάσεις αισθήσεων που εμείς χάσαμε ή δεν αποκτήσαμε ποτέ.
Ζώντας από φωνές ποτέ δεν θα ακούσουμε.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΑ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ.
Πιασμένα μαζί μας στο δίχτυ της ζωής και του χρόνου.
Φυλακισμένα μαζί μας στο μεγαλείο κ την επώδυνη προσπάθειας της γης."

ΗΛΕΚΤΡΑ είπε...

Με προβληματίσατε......
Πολύ πολύ!!!!!!!!!

ΗΛΕΚΤΡΑ είπε...

και ισως η λυση να ειναι καπου στη μέση. Πχ τα ζωα στους δρόμους γεννάνε 30 ζώα το χρόνο σε αντίθεση με τους ανθρώπους γιατι απο αυτά -λόγω φυσικών συνθηκών- θα επιβιωσει 1-2-3...Το πολύ.

Ομως για τα δεσποζόμενα η λύση να ειναι η στείρωση για ένα και μόνο λόγο.Γιατί από 30 θα επιβιώσουν τα 29 και τότε το πιο πιθανό θα ειναι να βρεθουν σε κάδους σκουπιδιών!!!

earth liberation είπε...

"Ομως για τα δεσποζόμενα η λύση να ειναι η στείρωση για ένα και μόνο λόγο.Γιατί από 30 θα επιβιώσουν τα 29 και τότε το πιο πιθανό θα ειναι να βρεθουν σε κάδους σκουπιδιών!!!"
κατ΄αρχάς, όποιος συμβιώνει με ένα ζώο, μπορεί να λαβαίνει και κάποια μέτρα, ώστε αυτό να μη γεννάει διαρκώς. δηλαδή όταν έχει περίοδο να βγάζεις βόλτα τη θηλυκή σου σκύλα μόνο με λουρί και να την έχεις κάπως περιορισμένη. και να την αφήσεις να ζευγαρώνει μόνο 1 φορά το χρόνο ή 1 φορά τα 2 χρόνια π.χ. το να δώσεις 1-2 φορές απο 6-7 κουτάβια δεν είναι τόσο δύσκολο.
αν κάποιος θεωρεί ότι του είναι αδύνατο να μπει στη διαδικασία να χαρίσει κάποια κουτάβια, ας μην πάρει θηλυκό σκυλί αλλά αρσενικό, ή ας μην πάρει και καθόλου σκυλί.
πάντως, ποιος ο λόγος να ευνουχίζονται και τα αρσενικά ζώα;
επίσης, πως ακριβώς θα επιβληθεί η στείρωση στα δεσποζόμενα ζώα; με κάποιο νόμο; δε βρίσκεις ότι θα ήταν εξαιρετικά παράλογο να σου επιβάλλουν δια νόμου να ευνουχίσεις το σκυλίσιο συντροφό σου;

ΚΑΝΕΛΟΣ είπε...

τι θα κανουμε με τους συγχρονους Μενγκελε, απο τη μια η επιδοτουμενη στειρωση και απο την αλλη οι εξαγωγες για πειραματα....

http://adespotoi.blogspot.com/

AOZ είπε...

FB group κατά της στείρωσης των ζώων

http://www.facebook.com/group.php?gid=65870929553&ref=ts

..................................

Το επίπεδο των στειρωτών (διαβάστε το όλο.. αξίζει..)

http://www.mycat.gr/forum/showthread.php?t=17152

ο σκύλος ο μαύρος ο τζακ είπε...

πολυ καλο το κειμενο αλλα η αναφορα στον κοινωνιοβιολογο μου φαινεται..υποπτη! μην αφηνουμε χωρο σε φασιστικα ιδιωματα (κοινωνικος δαρβινισμος) ανεξαρτητα απο την αποδοχη που εχουν η τον ψευτο-ορθολογισμο τους, οπως και η λογικη των στειρωσεων αλλωστε. επισης να προσθεσω οτι οι στειρωσεις ειναι καθαρα θεμα οικονομικοτερης και πιο βολικης διαχειρησης (χειραγωγησης) των σκυλογατων. σαλουδ!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Δυστηχως ειναι πολυ μεγαλο το κειμενο που παραθετω σε αυτη την ομαδα ....

https://www.facebook.com/groups/178850952232814/


οποιος θελει και ειναι μελος του φεησμποοκ,ας ριξει μια ματια,ειναι σχεδον στο ιδιο πνευμα,για να μην λενε οτι ειμαστε και ανιθικοι που δεν στειρωνουμε τα ζωα,η οτι ταχα δεν τα αγαπαμε,αλλα με τοση πληση εγκεφαλου που γινεται,οπου σταθεις πραπαγανδα υπερ της στειρωσης ,ελεος να πουμε,καιρος ειναι να ακουγονται κι αλλες φωνες κατα της στειρωσης των αδεσποτων,



Ελπιζω και ευχομαι παντως μεσα απο αυατ που γραφουμε ,οι ανθρωποι να ξυπνησουνε και να σκεφτουνε ποιο σοβαρα το θεμα με τις στειρωσεις και τα μεταλαγμενα...

ΑΟΖ που ειναι αυτη η ομαδα κατα της στειρωσεις στο φαισμουκ και δεν τη εχω παρει χαμπαρι???υπαρχουν κι αλλοι??? :)))))

Unknown είπε...

Μπραβο!Ευγε!παντως πολυ καλο το κειμενο παιδια,αν εξαιρεσεις αυτο που λετε με τον αυνανισμο(τι το θελατε?)ολο το υπολοιπο ειναι φοβερο,και συμφωνω απολυτα!!!
Πως γινεται παντως ενας γατος να εχει απολυτα φυσιολογικη ζωη,αμα του κοψουμε τα γενητικα οργανα,αυτο δε το καταλαβαινω...ας ερθουμε να τα κοψουμε και σε σενα στειρωτη,χωρις να σε ρωτησουμε μαλιστα,θα εχεις απολυτα φυσιολογικη ζωη μετα?

ΚΑΤ είπε...

αντε καλά ,ας φροντίζατε λοιπόν να υπήρχε φυσικό περιβάλλον ώστε το κάθε ον να είχε την ζωή που του αξίζει -τώρα αν μπορείτε να κοιμάστε χωρίς να χτυπάτε εγκεφαλικά με το 99% των ελεύθερων ζωων να πεινάνε να τρέχουν τα σάλια τους απ την δίψα ,να βρίσκεστε ολη την ζωή σας στα δικαστήρια κυνηγώντας τα κτήνη που τα κρέμασαν τα ,κότωσαν στο ξύλο ,τους έκοψαν μέλη τους με το ψαλίδι ,τα έσυραν με την αυτοκινητάρα τους τα έβαλαν να αιματοκυλιστουν με άλλα για χάζι και παρά ,να τα τρέχετε με σπασμένες λεκάνες και ποδια και κεφάλια και να σας παρακαλάνε να τα βάλετε στο σπίτι σας γιατί έχουν περισσοτερο μυαλο απο εσας και ξέρουν ότι στην ζούγκλα που δημιουργησαμε δεν είναι ασφαλή και πολλα πολλα πολλα πολλα "ωραία "ακόμη ,εγώ επειδή δεΝ θεωρώ οτι ολα αυτά ειναι μέσα στη "φύση" προτιμώ να τους κόψω τ @@@@@ και να αφαιρέσω την μητρα ως μια "ελάχιστη" παρέμβαση μέχρι το κτηνοδίποδο να βάλει μυαλό και να αντιμετωπίσει την Γη και τα πλάσματά της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ και ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

CoN-ΤrOl είπε...

έχω διαβάσει αχταρμάδες και αχταρμάδες αλλά τούτος εδώ ξεπερνά ολα τα υπόλοιπα... Δεν μπορεί να είσαι τόσο μα τόσο μαλάκας ρε φίλε...


Το δε εκπληκτικό ομως- ειναι οτι ολες αυτές- οι ντεμέκ αριστερές απόψεις μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις απόψεις της χρυσης αυγης, του καρατζαφέρη, του πζεκαζμένου καμμένου και άλλων πζεκαζμένων οντοτήτων. Ακόμα και το ίδιο λεξιλόγιο, την ίδια φρασεολογία χρησιμοποιείτε.. Νεα τάξη πραγμάτων, Βιοτεχνολογία και έλεγχος, μοσάντο, πζεεεεκαζμοι μαζώνοι και τριζώνοι και δεν συμμαζεύεται...

Μαλάκα μου φασιστάκια είστε- οπαδοί του Λιακόπουλου με αριστερό επίχρυσμα.

Effie D είπε...

Ότι νάναι θεωρίες και ευχολόγια. Στην πράξη, όποιος είναι κατά της στείρωσης είναι εχθρός των ζώων. Αν έχετε ποτέ ζήσει έστω και λίγο την αγωνία της μάνας που βλέπει ένα - ένα τα μωρά της να ξεπαστρεύονται - στο "φυσικό" τους περιβάλλον που γεμίσαμε με μπετόν και δολοφονικές μηχανές δίποδες ή με τροχούς - θα καταλαβαίνατε πως όσα γράφετε είναι για τα μπάζα. Φαφλατάδες του καναπέ, για ασχοληθείτε λίγο με τα αδεσποτάκια, ταίστε κάποιο, τρέξτε κάποιο άλλο στο γιατρό, ξαγρυπνήστε στο πλάι ενός προσπαθώντας να το σώσετε - και μετά ελάτε να μου πείτε πόσο κατά της στείρωσης είστε! Συμφωνώ με τους φίλους παραπάνω, φασιστάκια είστε και πολύ βλαβερά μάλιστα, με μολυσματικές ιδέες, γεμάτοι κόμπλεξ, δήθεν και άρρωστα μυαλά!

Unknown είπε...

Ποοολυυυυ παλιό μεν, διάβασα την βλακεία "Τους συντρόφους σας εσείς τους δένετε δηλαδή?? Και λέτε ότι τους αγαπάτε??????" δε, και δεν κρατήθηκα !!! Απλά για να το γράψω λοιπόν :

Ναι ρε μάγκα ! Τα σκυλάκια μου όταν τα βγάζω βόλτα τα έχω με λουρί. Με σαμαράκι και λουρί.
Και το κάνω γιατί τα αγαπάω πραγματικά. Τα αγαπάω τόσο πολύ που δεν θέλω όταν περάσει ο τσογλαναράς κάγκουρας με 1000 και την κομμένη εξάτμιση να μου πεταχτούν από την τρομάρα τους στον δρόμο και να γίνουν λιώμα. Ούτε να τρέξουν τρομαγμένα μακριά μου όταν τους επιτεθεί το -και καλά εκπαιδευμένο- σκυλί του κάθε κομπλεξικού που πήρε πιτμπουλ και το βγάζει βόλτα χωρίς λουρί. Ούτε να φάνε την φόλα του κάθε κολόγερου και εγώ να τα κοιτάω χωρίς να μπορώ να τα τραβήξω μακριά. Και τέλος τα βγάζω με λουρί γιατί έτσι λέει ο νόμος, και δεν είναι ότι έχω γενικά κόλλημα με τους νόμους αλλά δεν θέλω να δώσω πάτημα στην κάθε βλαμμένη που δεν γουστάρει τα σκυλιά μου να μου την πει ή να φωνάξει κανένα μπάτσο για πρόστιμο. Για όλα αυτά λοιπόν λουρί, πρώτα και κύρια επιδή τα σκυλάκια μου τα αγαπάω!